nl

+32 (0)11 9 88 44 2

info@zekeringkast24.be

X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Schakelmateriaal
Hier vindt u diverse varianten stekkers. Alle stekkers van Zekeringkast24 zijn geaard en gemaakt van hoogwaardig materiaal. Alle stekkers zijn van type E of Type F, dit betekent dat ze geschikt zijn in de meeste delen van Europa waaronder de Benelux. Onderaan de pagina kunt u zien welke contactdoos u heeft.


 


Bezig met laden...

Stekkers in de Benelux

Alle stekkers die wij aanbieden zijn geschikt voor Nederlandse en Belgische stopcontacten. In de afbeelding hieronder kunt u uw type contactdoos zien.

Type stopcontact Benelux


Werking stekker

Een stekker, ook wel connector genoemd, is een component dat een elektrische verbinding maakt tussen apparaten. Meestal zorgt de verbinding voor het leveren van stroom, maar het kan ook gaan om een signaal zoals bij de luidsprekerkabel.

Een stekker kan worden ingeplugd in een contactdoos of contrastekker. De contrastekker wordt vaak gebruikt bij het verlengen van een snoer bij een elektische installatie. In dat geval wordt de contrastekker aan het uiteinde van het huidige snoer geplaatst. Stekkers of connectoren worden altijd per paar gebruikt. één deel bestaat uit steekpennen en het andere gedeelte uit holle bussen. Bij stekkers die gebruikt worden voor netvoeding is het vrouwelijke (female) deel spanninggevend en het mannelijke (male) deel spanningsontvangend.
 

Schuko stekker

Schuko is een in Duitsland ontworpen stekkersysteem. Het Schuko systeem is geschikt voor type F en type E contactdozen. Apparaten die zijn aangesloten met schukostekkers behoren tot de elektrische veiligheidsklasse 1.

Een schukostekker is altijd drieaderig, één ader is de fase (L), één is de nul (N) en de laatste ader zorgt voor de aarding. Het nominale spanningsbereik van deze stekker is 220-240 volt en 50 hertz. Een schukostekker is doorgaans geschikt voor elektrische stromen van maximaal 16 ampere. Er zijn echter ook varianten die maar tot 10 ampere belast kunnen worden.
 

Ongeaarde stekkers

Elke stekker bevat minstens twee draden. Dit zijn altijd de fase (L) en de nul (N). Een eventueel derde draad in een stekker is een aarddraad. Een stekker zonder aarde heeft als voordeel dat ze in vrijwel elk stopcontact passen. Ongeaarde stekkers mogen alleen gebruikt worden bij dubbel geisoleerde apparaten. Dit houdt in dat de buitenkant van een apparaat niet op spanning komt te staan in geval van kortsluiting. Bij apparaten die niet dubbel geisoleerd zijn, of waarvan het risico op korsluiting hoger is, wordt een geaarde stekker geadviseerd.

Een geaarde stekker is dus altijd veiliger? Een geaarde stekker hoeft niet veiliger te zijn dan een ongeaarde variant. Wanneer u een geaarde stekker in een ongeaard contactdoos plugt, heeft de aarding van de stekker geen enkel nut. Een geaarde stekker moet dus altijd gecombineerd worden met een geaarde contactdoos.
 

Stekker kopen bij Zekeringkast24

Wanneer u een stekker koopt bij Zekeringkast24.nl bent u verzekerd van:
  • Stekkers van hoogwaardige kwaliteit
  • Onafhankelijk advies
  • Laagste prijs garantie
  • 24-uurs levering
Heeft u nog vragen omtrent stekkers of ander schakelmateriaal? U kunt telefonisch contact opnemen via nummer +32 (0)11 9 88 44 2 of een e-mail sturen naar info@zekeringkast24.nl