nl

+32 (0)11 9 88 44 2

info@zekeringkast24.be

X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Op zoek naar een UTP kabel? Bij Zekeringkast24.be kunt u diverse varianten bestellen. Zowel Cat5 als Cat6 is beschikbaar in verschillende lengtes. Voordat u een bestelling plaatst, dient u een keuze te maken uit het gewenste type.


 


Bezig met laden...

Wat is een UTP kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair-kabels, in het Nederlands vertaald betekend dit getwist paar of getorst paar. Een UTP kabel staat er om bekend dat het geen elektromagnetische afscherming heeft, hierdoor is deze kabel uitermate geschikt voor computernetwerken.

Een UTP kabel is een gevlochten (getwiste) kabel, hierdoor kan een dergelijke kabel geen of weinig stoorspanning induceren in het elektromagnetisch stoorveld. Het aantal lussen (windingen) per meter is van belang voor de kwaliteit van de kabel. hoe meer lussen, des te minder last van overspraak.

Overspraak is, letterlijk vertaald, storing tussen twee signalen. Bijvoorbeeld tussen het rechter- en linkerkanaal van een stereosignaal. Dit verminderd de kwaliteit van het geluid of er kunnen signalen opgepikt worden die van een ander apparaat afkomstig zijn.
 

Welke soorten netwerkkabels zijn er?

Er zijn diverse soorten netwerkkabels, de meest voorkomende zijn de Cat5e en de Cat6 kabel.
 
Type Snelheid MHz
Cat5 100 Mbit/s 100MHz
Cat5e 1000 Mbit/s 100 MHZ
Cat6 1000 Mbit/s 250MHz
Cat6A 10000 Mbit/s 500MHz


In een normale huissituatie is een Cat5 of Cat6 netwerkkabel aan te bevelen, deze kabel is van koper gemaakt. De lengte van een UTP kabel mag niet meer dan 100 meter bedragen, omdat het signaal anders verstoord kan worden.

Naast de Cat5 en Cat6 is er ook nog de Cat6A. De Cat6A is de racebaan onder de etherkabels en zal niet snel voor een simpel thuisnetwerk gebruikt worden.
 

Kwaliteit van UTP kabels

Een goede UTP kabel is meestal van koper gemaakt, omdat alleen koper de gewenste weerstand kan hebben. Ondanks dit, kan het zijn dat een UTP kabel van aluminium is. Zo hebt u naast koperen kabels ook:
  • CCA - Copper cladded Aluminium
  • CCS/CCF - Copper cladded Steel
CCA kabels zijn van aluminium i.p.v. koper en kunnen nog wel bruikbaar zijn. Deze kabels zijn vaak te gebruiken voor een lengte van maximaal 10 meter. De kwaliteit van CCS kabels laat echter wel te wensen over.

Verder kunt u bij een UTP kabel kiezen voor een stugge of soepele kern. De kabel met soepele kern is makkelijk op te rollen en zal dan ook minder snel breken. Een kabel met vaste kern wordt vaak gebruikt als vast verbinding in de muur.
 

Testen Netwerkkabels kabel

Er zijn een aantal manieren waarop getest kan worden of een UTP kabel van goede kwaliteit is.

Een goede kabel heeft een diameter van 24AWG of 26AWG, omgerekend naar mm2 is dit 0,25 en 0,14. Om te kijken of de kabel van koper is, kunt u een magneet langs de kabel houden, koper is niet magnetisch. Let er wel op dat de kabelmantel niet van ijzer is. Als laatste is het mogelijk om de weerstand te testen. Voor honderd meter moet de weerstand 10 Ohm of minder zijn. Voldoet de kabel aan voorgaande tests? Dan heeft u een goede kabel.
 

Cat7 kabel

Cat7 is het meest recente type op het gebied van netwerkkabels. De Cat7 staat bekend om de hoge bandbreedte van 600 Mhz. De maximale snelheid van een Cat7 kabel is 1 gigabyte. Door de hoge bandbreedte is de Cat7 uitermate geschikt voor gelijktijdig internet gebruikt. Cat7 kabels zijn dan ook populair onder gamers en streamers.

Cat7 is binnenkort bij Zekeringkast24.be verkrijgbaar

De Cat7a FTP is het nieuwste model van de Cat7, deze kabels zijn tegenwoordig alleen voor industrieel gebruik.
 

Netwerksnelheid meten

Het meten van de netwerksnelheid, de snelheid die door u UTP kabel komt, kan op verschillende manieren.

U kopieert een groot bestand van de ene PC naar een andere PC en monitort de snelheid waarmee dit gebeurt. Zorg wel dat de virusscanner niet wordt gebruikt en sluit alle andere achtergrondprocessen af. Zorg ook dat de Firewall juist staat ingesteld.

U kunt de impact van bovenstaande parameters(virusscanner, Firewall, achtergrondprocessen) beperken door een tool als iperf. Met deze tool kunt u alleen zelf gegenereerde data sturen zonder andere onderdelen van u pc te gebruiken. Op de website van iperf wordt duidelijk hoe deze tool werkt.

Goede UTP kabels halen ongeveer 95% van de beschikbare netwerksnelheid. Houd er rekening mee dat de CPU snelheid van uw systeem de netwerksnelheid kan verlagen.
 

UTP kabel kopen?

De internetkabels van Zekeringkast24 zijn van 100% koper, zowel de soepele als vaste kern. Tevens hebben onze kabels een diameter van 0,25 mm2 of 0,14 mm2.

Waarom UTP kabels bij Zekeringkast24.be bestellen:
  • 100% koperen kabels
  • Ruim assortiment
  • Binnen 24u geleverd
  • Onafhankelijk advies
  • Laagste prijs
 

Patchkabels versus UTP kabels

Het is voor veel mensen onduidelijk wat het verschil is tussen een patchkabel en een UTP kabel. In principe zijn de kabels hetzelfde, alleen is een patchkabel al voorzien van connectoren. Patchkabels worden vaak gebruikt voor korte verbindingen in bijvoorbeeld een serverkast.

Heeft u nog vragen over UTP kabels, of over één van onze andere kabels zoals VOBst draad, XVB kabel, Coax kabel en Neopreen? Neem dan telefonisch contact met ons op via nummer (0)11 9 88 44 2 of stuur een e-mail naar Info@zekeringkast24.be