nl

+32 (0)11 9 88 44 2

info@zekeringkast24.be

X

Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.

Een differentieelschakelaar is een onmisbaar onderdeel in iedere zekeringkast. Deze schakelaars worden ook wel verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar genoemd, ondanks deze verschillende benamingen hebben ze allemaal dezelfde functie. De primaire functie is het spanningsloos maken van de elektrische installatie zodra er teveel verliesstroom optreedt, om gevaarlijke situaties te voorkomen.Differentieelschakelaar 5 jaar garantie
 
Onderstaande producten op Zekeringkast24.be zijn van het A-merk EMAT. EMAT biedt eveneens alle andere componenten voor in een zekeringkast aan, zoals een beltransfo of automatische zekering.

Weet u niet precies welk component het meest geschikt is voor uw zekeringkast? Onderaan de pagina gaan we nader in op de productspecificaties en lichten wij toe waar u op moet letten bij het selecteren van het juiste product.


 


Bezig met laden...

Er ontstaat nog wel eens verwarring over de werking en benaming van een differentieelschakelaar. We zullen u de functies uitleggen en de productspecificaties uiteenzetten.
 

Wat is een differentieelschakelaar?

Een differentieelschakelaar heeft slechts één functie. Het component meet constant de hoeveelheid stroom die een draad in gaat en de hoeveelheid stroom die door de andere draad terugvloeit. Het verschil tussen wat binnenkomt en wat er uit gaat, dat noemen we verliesstroom. Vandaar de term verliesstroom-schakelaar.
 
Als dit verschil te groot wordt zal de schakelaar afslaan en de stroomkring onderbreken, om eventueel gevaar te voorkomen. De schakelaar wordt geplaatst aan het begin van de installatie of kring.

Let op! Beschermt niet tegen overbelasting of kortsluiting. Daar heeft u een automatische zekering voor nodig.
 

Veiligheidsnormen voor uw aardlekschakelaar

Om veilig te werk te gaan, is het belangrijk om te voldoen aan de voorschriften opgesteld door het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).

Let daarom op de volgende aspecten:
 • Plaats schakelaar van minimaal 10 mA tot maximaal 30mA bij kringen voor vochtige ruimtes. Hierbij kunt u denken aan de badkamer, de keuken of het washok..

 • Een hoofddifferentieelschakelaar van minimaal 40 mA tot maximaal 300 mA aan het begin van de installatie.

 • Gebruik tenminste één 30 mA variant per 16 stopcontacten.

 • Gebruik er één voor vaste toestellen die waterdamp produceren, hierbij kunt u denken aan: diepvries, koelkast en fornuis.

 • Plaats één differentieel van 30 mA voor alle verlichtingskringen.

 • Volgens het AREI is het niet verplicht om een aardlekschakelaar te gebruiken voor uw boiler, centrale verwarming of ventilatie. Ons advies is dat het verstandig is om deze apparatuur achter een 30 mA schakelaar te plaatsen aangezien deze ook met waterdamp in contact komen. 


Tip: Alle EMAT varianten zijn uitgerust met een test knop. Test regelmatig of alles nog naar behoren werkt. Een naar behoren functionerende schakelaar zorgt er voor de stroomketen binnen 0,2 seconde wordt onderbroken.

 

EMAT verliesstroomschakelaars op Zekeringkast24.be

 • Laagste prijsgarantie. U betaald gegarandeerd de laagste prijs voor EMAT zekeringkast componenten.

 • Extra lange garantietermijn. Er zijn niet veel differentieelschakelaars op de markt met een garantietermijn langer dan 2 jaar. Op alle EMAT producten krijgt u maar liefst 10 jaar(!) garantie.

 • Binnen 24 uur geleverd. We houden een grote voorraad EMAT componenten aan. Hierdoor heeft u altijd binnen 24 uur de bestelde producten geleverd.

 • Deskundig advies. Twijfelt u over de indeling van uw zekeringkast? Of heeft u vragen over losse componenten? Onze medewerkers helpen u graag verder. Onderaan de pagina vindt u de contactinformatie. 
   

Differentieelschakelaar kopen?

Met de regelgeving in het achterhoofd kunt u de juiste differentieelschakelaar selecteren. We hebben de belangrijkste productspecificaties en verschillen toegelicht om u te helpen bij uw keuze.

Heeft u een 1 fase (monofase) zekeringkast? Dan volstaat een 2-polige. De meeste woningen maken gebruik van een 2-polige schakelaar.

Heeft een 3 fase zekeringkast? Kies dan voor een 4-polige verliesstroomschakelaar. 3 fase zekeringkasten komen voor bij bedrijven of situaties waar zware apparaten gebruikt worden.
 

300ma of 30ma

Afhankelijk van het aantal ampère van uw automatische zekeringen kiest u uw geschikte differentieelschakelaar. Het totale ampère van de schakelaar moet gelijk of groter zijn dan het ampère van uw automatische zekeringen. Houdt hierbij ook rekening met eerder genoemde veiligheidsnormen.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder. U kunt ons telefonisch bereiken via 0032 (0) 11 98 84 42 of stuur een e-mail naar Info@zekeringkast24.be.